Workshop med Sylwia Grabinska

Workshop med Sylwia Grabinska

«Veldig trivelig og lærerik helg – tusen takk!!Synes det var en spennende verden å krype inn i – litt som Narnia.Gleder meg til å jobbe mer med det.» – Laila –

6. – 8. mai reiste 8 medlemmer til «Huset i svingen» på Lista for å delta på Helios-workshop. Sylwia Grabinska og hjelpemann, Arnfinn Malmedal, kom hele veien fra Vestlandet for å lære oss grunnleggende bruk av gamle, russiske Helios-objektiv.

Bilder tatt av Sylwia Grabinska:

En spent og motivert gjeng troppet opp på Lista. Velkomstkomiteen, som besto av et svalepar med rede på utelampa, ønsket velkommen. Vel innlosjert på rommene i andre etasje, sto pizza på kveldsmenyen. Praten gikk om løst og fast, og mest om det som ventet dagen derpå; hvordan bruke og fotografere med Helios-objektiv?

Etter frokost dagen etter, satte vi i gang. Sylwia holdt et innholdsrikt og inspirerende, lærerikt foredrag for gjengen i stua. Her var det plass til alle dummies-spørsmål. Sylwia besvarte dem alle, med stor tålmodighet og ekspert-kunnskap. Ulike objektiv ble nitidig studert, og ekstrautstyr som kan være lurt å ha, fikk vi god informasjon om. Noe kunne vi også kjøpe rimelig der og da. Deretter bar det ut i felt.

Det regnet hunder og katter, og var kraftig vind, men ikke noe skremte en ihuga og lærevillig naturfotograf. Rundt i landskapet lå vi langflate og testet ut objektivene våre, og mange bom ble det. Slik skal det jo være når vi lærer noe nytt. Heller ikke Rom ble bygd på en dag.

Det var deilig å komme innendørs under middagen på Bispen restaurant i Borhaug. Deretter gikk veien tilbake til det 50-60-talls inspirerte «Huset i svingen». Kvelden ble benytta til å få ytterligere kunnskap om fotograferingen vi hadde testa ut samme dag, og sannelig fikk vi ikke en nydelig solnedgang sånn på tampen. Det lovet godt for dag nr. 2 av workshopen.

Bilder tatt av Tore Moy og Anne-Lise Stangenes:Lista ga oss strålende solskinn og noe høyere temperatur fra søndag morgen. Det var duket for enda mer testing, feiling og utprøving både innendørs og utendørs. I vinduskarmene sto nyplukkede blomster av ulike slag, som Magne hadde tatt med til oss. Utendørs lå vi spredd utover gressplenen, med hetter over hodet for å unngå sollys, og for best mulig å se om vi klarte å finne fokus på motivene våre. Vann ble sprayet på blomster og gress for forsterkning av bokeh. Alle fikk den hjelpen de behøvde gjennom formiddagstimene, for Sylwia veiledet den enkelte deltaker i opptil en time pr. person. Pause i solveggen ble det også tid til. Da smakte eplekaka til Tore ekstra godt.

Det var en svært fornøyd gjeng som takket for seg utpå ettermiddagen! Om workshopen gir resultater gjennom gode bilder med Helios-objektiv fremover, vil tiden vise etter hvert som vi får øvd videre.

Tusen takk til Sylwia og Arnfinn for ei flott workshop-helg! Om vi ikke får fremgang med bruk av Helios-objekt etter å ha lært det grunnleggende under workshopen, kan vi kun skylde oss selv! Om du er interessert i å delta på en workshop med Sylwia, eller om du tenker at fotoklubben du er med i skal bestille henne for en workshop, kan hun kontaktes via privat melding på Facebook.

Bilder tatt av Elisabeth Syvertsen, Laila Buø og Tone Heggelund

Bilder tatt av Arnfinn Malmedal