Julemøte 5. desember 2023

Julemøte 5. desember 2023

Under julemøtet i BioFoto Sørlandet var Tom Schandy kveldens hovedkåsør med foredraget «Predator – Store rovdyr i en moderne verden». Foredraget var knyttet til bokutgivelsen ved samme tittel. Foruten BioFotinger fra Agder, var også medlemmer fra 13 fotoklubber og andre foreninger i Agder invitert, og et femtitalls personer fant veien til lokalet på Lund.

Kvelden startet med en presentasjon av BioFoto Norge og BioFoto Sørlandet før vi kåret «Topp 5» i Månedens Fotokonkurranse. Temaet denne gang var «kjøtteter/e«, og det var Dag Wennesland som stakk av med den gjeve premien fra CEWE på kr 1000,- i bildeprodukter denne gang, til applaus fra tilhørerne.

Foredraget til Tom Schandy var todelt. Han startet opp med mye og god informasjon om hvordan det står til med predatorene våre både i Norge og øvrige land i verden. Schandy viste fortellende fotografier som fortalte om hvordan ulike aktører driver økoturisme fremfor jakt. Han viste også hvordan gjetere tar vare på husdyrene sine fremfor å la dem være fritt vilt for predatorene i områdene de beiter. Her var både fakta, egne opplevelser, og sterke meninger i skjønn forening med fortellende og flotte bilder. Da det gikk mot pause var det flere i salen som stilte viktige og gode spørsmål til Schandy, som han besvarte med stor og god kunnskap.

Kafébordet bugnet av gode saker. Her var bakst av ypperste hjemmebakstkvalitet, godt med drikke og andre godsaker som medlemmene hadde tatt med til serveringen. Mange benyttet også pausen til å slå av en prat med forfatteren og kjøpe boka, og ellers kose seg i hverandres selskap over kaffekoppen.

Kveldens andre del startet med å trekke ut hvem som fikk boka «Predator – Store rovdyr i en moderne verden» på sitt lodd som ble delt ut på starten av kvelden. Det var Schandy selv som trakk vinnerloddet opp av boksen som Anne-Lise holdt frem, og en svært heldig og glad vinner fikk den signerte boka som var sponset BioFoto Sørlandet av Schandy selv.

Avslutningsvis viste og fortalte Tom om kattedyr og deres utbredelse, og han sammenstilte dette med rødlister og jakt. Helt til sist delte han av sine opplevelser om å fotografere snøleoparden; en drøm han hadde hatt sine guttedagene, og som gikk i oppfyllelse i Himalaya.

Tusen takk til alle som fant veien til oss denne desemberkvelden! En stor takk også til Tom Schandy for et lærerikt og viktig foredrag, og en viktig bok!


GOD JUL!


Hør Tom Schandy i fotopodden: