Fototur til Flekkerøya 14.06.20

Fototur til Flekkerøya 14.06.20
Foto: Ulf R. Nilsen

Deltagere: Laila, Elisabeth, Ulf, Camilla og  Lita (m/ bikkja)
Lita forteller at i et (nesten for…) strålende sommervær møttes gamle og nye biofotinger på Flekkerøya klar for tur, foto og samvær i kveldinga søndag 14.juni
Turen gikk innover mot Murane, omtrent midt på øya, med retning havet og horisonten. Vi gikk som vanlig i fototempo, det vil si temmelig sakte med utallige stopp for å beundre en blomst, se på ei maur eller lyset som lekte med bladverket til ei eik. Ved et lykkelig slumpetreff fant vi fram til daumannsholmen (sånn er det å sette en turlos med stedsans som en gullfisk…). Og som alle naturfotografer, kan vi holde på i timesvis på få kavderatmeter så lenge det finns terner, myrull, hav og ikke minst mat og drikke i sekken. Vi avslutta turen da det «myke lyset» var på vei og dro helt ut til yttersida der man har god utsikt over fyret mot øst, vestergabet og søgneskjærgården mot vest, og rett fram ligger horisonten mot Skagerrak åpen og vakker. 

Ulf forteller at vi parkerte ved Flekkerøy kirke da Mæbøveien var stengt pga gravearbeid. Vi spaserte sammen med vår guide Lita gjennom et boligområde til vi kom til bommen og grusveien med skilt til Daumannsholmen.

Vi passerte også et skilt som markerte grensa til «Oksøy-Ryvingen landskapsvernområde», som vi nå befant oss i.
Her var tett skog, mange rasteplasser, bl.a. ved et lite tjern med stokkender og måker, som måtte fotograferes. Andungene som vi håpet på, fikk vi dessverre ikke øye på. Hadde måkene tatt dem?

Etter flere fotostopp spaserte vi videre forbi ei stor slette med restene etter tyskernes lasarett og bunkerser, før vi kom til idylliske Okslehavn. Nå åpnet landskapet seg opp med svaberg, noen pytter med myrull, og røsslyng som måtte fotograferes. Songvår fyr skimtes i vest og Oksø fyr i øst. Borte ved Arnsteins fyr kunne det skimtes noen syklister på svabergene, et artig motiv!

Noen padlere og småbåter passerte også utenfor holmene. Vannscooteren som freste innimellom holmene, passet muligens ikke like godt inn i Skjørgårdsparken og landskapsvernområdet? Vi tok en lang rast og fotostopp ved Daumannsholmen. Her er det nylig er opparbeidet en ny gangbro over til restene av et kystfort fra 2. verdenskrig. Her var mange slags motiver å prøve seg på, bla prøvde noen seg på terner som stupte ned for å dykke etter fisk. Jeg lurer på åssen det gikk? På returen tok Lita oss med på en liten avstikker til Bestemorsmedet, et flott landskap med fri utsikt til havet og Oksø fyr. Ytterst her var noen fine kulper å bade i, kunne Lita fortelle. Klokka var nå passert ni på søndagskvelden, og det fine, myke og fotovennlige kveldslyset begynte å komme.

Men andre avtaler ventet for noen, og puljevis returnerte vi med koronaavstand til parkeringsplassen. Det ble en trivelig fototur, i veldig fint vær, og med hyggelige biofotinger som følge, fristet dette til gjentakelse en gang.