Medlemsmøte januar 2019
Godt nytt foto år til alle våre medlemmer! 2019 fikk virkelig en inspirerende start med foredrag holdt av Vidar Gran! 8.januar var vi samlet 25 medlemmer på møtet for å få et innblikk i Vidar Gran sine gyldne øyeblikk, og jeg tror samtlige på møtet trippet etter å dra ut på fototur etter foredraget.
Vidar åpnet med en utrolig vakker og inspirerende bildeserie fra Lista. Dette området byr på unike naturområder og lysforhold året rundt. Omtrent hele året går solen opp og ned i havet her.
Det ble vist bilder hvor det er benyttet ulike teknikker for å oppnå de forskjellige uttrykkene. Som under er det vist bilde ved bruk av ND filter som gjør det mulig å få til lange eksponeringer selv midt på dagen.
På Lista kan man oppleve tilnærmede magiske lysforhold. Dette er lysforhold som kan glimte til i kun et lite minutt eller to for å så forsvinne helt igjen. Da er det lurt å kjenne til kameraets innstillinger slik at man kjapt kan fange slike magiske øyeblikk som vist på bildet under.
Naturfotografering handler også om å studere forholdene og ta seg tid til å finne gode motiver. Bildet under viser et motiv som er jobbet med over flere timer ved at fotograf Vidar har sett seg ut denne plassen, og gjort seg kjent med hvor solen vil gå ned. Bildet er resultat av tålmodighet og et godt stykke forarbeid med komposisjon, og en liten dose flaks med at solnedgangen klaffet. Det er nemlig ikke alltid at solnedganger blir som ønsket/planlagt.
Det at man får solnedgangen ned i havet gir også flotte lysforhold for å jobbe med motiver helt ned i sjøkanten helt til solens siste stråler forsvinner.
Etter de flotte bildene fra Lista viste Vidar Gran oss to fantastiske bildeserier med stemningsfull musikk til hvor den ene omhandlet fugler, og den siste handlet om is.
En stor takk til Vidar Gran som ville ta turen til Biofoto Sørlandet for å dele sine gyldne øyeblikk med oss! Vi ble utrolig inspirert av ditt arbeid og dine flotte bilder.
Etter litt informasjon fra styret var det klart for «Historien bak bildet». Først ut var Jørn Johnsrud som hadde med seg en bildeserie av isbjørn fra Svalbard som ble fotografert på 90 tallet. Her hadde han en uforglemmelig opplevelse når de var oppe for å fotografere. På grunn av tidevann og snø og isforhold dannes det gjerne lommer mellom snøen og isen hvor selen trekkes til for å føde selunger. Isbjørnene går da rundt og hopper karakteristisk på snøen for å komprimere denne. Dette i håp om å tette igjen rømningsveien til selene. På denne turen møtte de en isbjørn som ble litt for nysgjerrige på hvem disse fotografene var, og ble litt for nærgående. De var derfor nødt til å forberede seg med våpen, og smeller. De fyrte først av smelleren og isbjørnen trakk seg unna, men etter en stund kom den ruslende tilbake mot fotografene. På nytt måtte de lade opp smelleren og fyrte av. Denne gangen smalt det ikke og isbjørnen sto å undret seg litt, men til slutt trakk den unna i forvirring. Den hadde jo lært at det skulle komme et smell, og når det ikke kom var den kanskje enda mer nervøs for hva som kunne skje? Takk for flott historie bak bildet.
Nestemann ut i «Historien bak bildet» var Ola Rustenberg som viste oss makten et fotografi kan ha. Etter å ha fotografert denne heliumsballongen som var strandet på Hamresanden ble dette videreformidlet til flere nyhetsmedier og man fikk økt oppmerksomheten rundt hvor mye dette forsøpler naturen! Takket være dette bildet forbyr nå flere byer og steder nå salg av disse ballongene, og et generelt forbud skal nå utredes nærmere av stortinget! Et bilde kan være et vannvittig sterkt virkemiddel, og det er viktig at vi også dokumenterer disse negative sidene i naturen også slik at vi får mer oppmerksomhet og et bevisst forhold til hvordan menneskers handlinger kan påvirke naturen. Takk for at du delte historien med oss Ola!
Videre i programmet var det tid for kåring av årets fotograf 2018. Vi gratulerer så mye til Hilde Skiffard som ble vinneren av årets fotograf! Takk for at du har sendt inn og delt så utrolig mange flotte bilder med oss i 2018. Vi gratulerer også Lita Seland som kom på andreplass og Caroline Frøytlog Strømland som kom på tredjeplass. Vi oppfordrer alle våre medlemmer til å sende inn bildene deres til månedens foto i 2019. Kanskje det blir akkurat deg som stikker avgårde med seieren neste gang? Vi takker også våre samarbeidspartner Japan photo som sponset flotte premier til topp 3 i årets fotograf.
Månedens foto for januar 2019 hadde temaet «Søppel/plast i naturen». Her fikk vi se mange nitriste bilder, men som tidligere nevnt er dette også sider av naturen som det er viktig å dokumentere for å vise at menneskers handlinger også gir negative konsekvenser for planeten vår og naturen. Hvis vi skal forsette å kunne fotografere naturperler må mennesker behandle naturen varsomt. Her tror vi at våre medlemmer er flinke til å ikke etterlate seg søppel i naturen. Styret i Biofoto Sørlandet oppfordrer likevel alle våre medlemmer til å ta med seg en ekstra bærepose for å plukke litt søppel i når man er på tur. Husk at en liten innsats er veldig mye bedre enn ingen, og det tar ikke særlig mye ekstra tid å plukke et par ting langs din sti.